prosze o rozwiazania zadania krok po kroku :( bede batdzo wdzieczna
sylwixon: Dany jest trojkat prostokatny o przyprostokatnyvh dlugosci 9 cm i 12 cm. Wysokosc prowadzoma z
wierzdholka kata prostego podzielila ten trojkat na dwa trojkaty. Oblicz ich obwody
11 cze 18:24
Marcin:

P=6*9=54
7,5*x=54
x=7.2
(7,2)
2+y
2=144
y
2=144−51,84
y=9,6
z=15−9,6=5,4
No i masz wszystko
11 cze 18:40
Metis:

Z tw. pitagorasa liczysz przeciwprostokątna
9
2 + 12
2 = c
2
c=15
Pole trójkata prostokątnego:
9*12 / 2
P = 54
Mamy przeciwprostokątną = 15
P = a*h /2
Podstawiamy:
54 = 15 * h /2 /*2
108 = 15h /:15
h=7,2
Reszta z tw Pitagorasa
11 cze 18:45
pigor: ... , z warunków zadania niech h,x − długości wysokości
względem przeciwprostokątnej i jeden z odcinków jej podziału
przez nią , oraz c=15 − długość przeciwprostokątnej z tw. Pitagorasa,
a ze wzorów na pole tego Δ 15h=9*12 ⇒ 5h=36 ⇒ h=
365=7,2
i h
2= x(15−x) − z tw. o wysokości względem przeciwprostokątnej ⇒
⇒
15x−x2=51,84 − równanie kwadratowe zmiennej x pobaw się nim,
to x+7,2+9=
16,2+x, oraz 15−x+7,2+12=
34,2−x − szukane
obwody ...
11 cze 18:49
5-latek:

Mozna wykorzystac twierdzenie mowiace o tym ze W trojkacie prostokatnym przyprostokatna jest
srednia geometryczna przeciwprostokatnej i swego rzutu na przeciwprostokatna
| | c | | b | |
to |
| = |
| wylicz z tego y potem wylicz x |
| | b | | y | |
i korzystajac z tweirdzenia o wysokosci opuszczonej z wierzcholka kąta prostego w trojkacie
prostokatnym h=
√x*y
11 cze 19:07
sushi_ gg6397228:
ale się wysyp zrobił, a autor sobie spisał i ma wszystkich w ..... i się cieszy z kolejnego
gotowca
11 cze 19:09
5-latek: Witaj
sushi 
ja mysle ze gotowego rozwiazania nie dostala bo jeszce trzeba policzyc .
Mysle tez ze za godzine bedzie pod tym samym nickiem (lub zmienioym
proszse o pomoc licze ale mi nie wychodzi . tresc zadania ta sama
11 cze 19:24
sushi_ gg6397228:
tak
11 cze 19:26
sylwixon: Milo ze macie tak zle zdanie o mnie , nie mam nikogo w d... poprostu niewiem jak najlepiej
zrozumiec dzial planimetria z klasy pierwszej liceum , i szukam pomocy
11 cze 19:43
sylwixon: To zadanie to kropelka w morzu zadan z tego dzialu i niewiem jak to wszystko poukladac w glowie
aby rozumiec zadania tego typu , wiec prosze nie oceniajcie odrazu kogos po tym w jakich
odstepach czasu odpisuje na wasza pomoc oczywiscie dziekuje za pokazanie rozwiazania tego
zadania
11 cze 19:46
sushi_ gg6397228:
więc trzeba zakasać rękawy i do roboty
znajomość wzorów się kłania+ zrobienie rysunku
11 cze 19:54
5-latek: Sylwia . wolalbym zebys przedstawila swoje rozwiazanie (ktos sprawdzi
11 cze 20:00