ciag
misio19891: Ciag dany wzorem a
n=2*3
n jest geometryczny

uzasadnij odpowiedz
11 cze 18:17
razor: | an+1 | | 2*3n+1 | | 2*3n*31 | |
| = |
| = |
| = 3 |
| an | | 2*3n | | 2*3n | |
wniosek?
11 cze 18:18
bezendu:
a
n=2*3
n
a
n+1=2*3
n+1
q=3
n+1−n=3=const
Jest więc ciągiem geometrycznym
11 cze 18:19
misio19891: Ciag jest rosnacy...
11 cze 18:20
bezendu:
W poleceniu nie było ustalić czy ciąg jest rosnący ? Może czytaj ze zrozumieniem ?
11 cze 18:21
razor: Ale chyba nie o to cię pytają
11 cze 18:22
misio19891: Juz wiem...
11 cze 18:22
misio19891: Teraz wiem ze jest geometryczny bo 3 jest stala liczba
11 cze 18:22