Liczby zespolone
Jan: Zapisz w prostszej postaci
(−√3−i)49
11 cze 18:16
Janek191:
z = −
√3 − i
I z I =
√ (−√3)2 + (−1)2 = 2
| | −√3 | | −1 | |
cos φ = |
| sin φ = |
| |
| | 2 | | 2 | |
φ = − 30
o = −
π6
zatem
z = 2 e
−π6i
11 cze 18:36
Mila:
Argument ma być z przedziału (0,2π)
11 cze 21:38
Mila:
z=2
49*e
7πi/6 postać wykładnicza
| | 7π | | 7π | |
z=249*(cos(49* |
| )+i sin(49* |
| ))⇔ |
| | 6 | | 6 | |
| | 7π | | 7π | |
z=249*(cos |
| +i sin |
| ) postać trygonometryczna |
| | 6 | | 6 | |
11 cze 22:04
Jan: dzięki
11 cze 23:10
Mila:
11 cze 23:23