geometria analityczna
misio19891: Wyznacz wspolrzedne punktow przeciecia sie okregu o rownaniu (x−3)2+(y+2)2=36 z osia OX
ukladu wspolrzednych
11 cze 17:58
Janek191:
Wstaw y = 0 do równania i wylicz x
11 cze 18:01
misio19891: A jasniej potrzebne mi to by wytlumaczyc co i jak a nie napisac itp.
11 cze 18:10
5-latek: Czesc Janek

No to trzeba napisac mu rozwiazanie (po calosci
11 cze 18:15
Janek191:

( x − 3)
2 + ( 0 + 2)
2 = 36
(x − 3)
2 = 36 − 4 = 32 = 16*2
x − 3 = − 4
√2 lub x − 3 = 4
√2
x
1 = 3 − 4
√2 x
2 = 3 + 4
√2
Punkty przecięcia okręgu z osią OX :
P
1 = ( 3 − 4
√2 ; 0 ), P
2 = ( 3 + 4
√2 ; 0 )
11 cze 18:17
misio19891: Slowami napisac...
11 cze 18:17
misio19891: Ja to ustnie musze powiedziec... z kad co sie wzielo xd
11 cze 18:18
Janek191:
To jest matematyka, a nie poetyka
11 cze 18:22
bezendu:
skąd.. Może najpierw język polski a potem matematyka..
11 cze 18:22
misio19891: Serio
11 cze 18:27