:)
Sayrus: Znajdz wszystkie parametry m,dla ktorych uklad rownan ma 4 rozwiazania.
11 cze 17:57
razor:

na czerwono wykres |x|+|y| = 2
x
2+y
2 = m
2 to równanie okręgu o środku w punkcie (0,0) i promieniu równym m, który będzie
przecinał czerwony wykres kiedy okrąg będzie w pozycjach "pomiędzy" okręgiem wpisanym i
opisanym razem z tymi okręgami (nie umiem tego za dobrze opisać, mam nadzieję że wiadomo o co
chodzi

Długość boku tego kwadratu to
√22+22 = 2
√2, zatem promień okręgu wpisanego =
√2,
promień okręgu opisanego = 2
m ∊ <
√2, 2>
m ≥
√2 i m ≤ 2
m
2 ≥ 2 i m
2 ≤ 4
m ∊ <−2, −
√2> ∪ <
√2, 2>
niech ktoś sprawdzi jeszcze
11 cze 18:14
pigor: ... równanie |x|+|y|=2 ⇔ y= −|x|+2 v y=|x|−2 − kwadrat
o wierzchołkach (−2,0),(0,2),(2,0)(0,−2) w układzie xOy, zatem
układ równania okręgu x
2+y
2=m
2 z powyższym równaniem
ma 4 rozwiązania ⇔ m
2=2 ⇔ |m|=
√2 ⇔
m∊{−√2,√2} . ...
11 cze 18:22
pigor: tak
razor masz rację; ja uwzględniłem tylko ...

niestety .
11 cze 18:24
razor: ja też się pomyliłem, będzie tylko okrąg wpisany i opisany, bo przecież w innych przypadkach
będzie 8 rozwiązań

zatem już finalna odpowiedź (chyba

) to m ∊ {−2,−
√2,
√2,2}
11 cze 18:25
pigor: ... ale chyba te przedziały są m∊
[−√2;−1] U [1;√2] . ...

lub coś koło tego
11 cze 18:30
pigor: ...

no tak ; jasne ja też ..., ale tak rysunek ma i niech sobie
zainteresowany odczyta co ...

trzeba , ja się wyłączam ...
11 cze 18:33
Sayrus: dzieki chlopaki
13 cze 00:27