oblicz
katrin: Dany jest trapez prostokatny o wysokosci równej 6,krótszej podstawie równej 4 i kącie ostrym α
takim , że cosα=8/10.oblicz obwód tego trapezu
11 cze 17:31
11 cze 17:51
pigor: ... z warunków zadania np. tak :
Ob.= 4+6+8x+10x=
10+18x=? − szukany
obwód trapezu,
gdzie z tw. Pitagorasa: (10x)
2=(8x)
2+6
2 ⇔ 100x
2−64x
2=36 ⇔
⇔ 36x
2=36 ⇒
x=1, zatem
Ob.=10+18*1=
28... i to tyle ...
11 cze 17:51
5-latek: Z twierdzenia Pitagorasa sie wzielo to odejmowanie . Masz przeciez trojkat prostokatny
11 cze 17:52
katrin: w pitagorasie się dodaje.
11 cze 17:53
Metis: Można jeszcze pobawić się na samych funkcjach trygonometrycznych
11 cze 17:53
Janek191:

cos α =
810 =
45 ⇒ sin
2α =
√1 − cos2α =
√ 1 − 1625 =
925
więc
| | 6 | | 3 | |
sin α = |
| = |
| ⇒ c = 10 |
| | c | | 5 | |
oraz x
2 = c
2 − 6
2 = 10
2 − 6
2 = 64 ⇒ x = 8
a = 4 + 8 = 12
Obwód
L = 12 + 6 + 4 + 10 = 32
===================
11 cze 17:55
5-latek: A jak masz policzyc przyprostokatna majac dana przeciwprostokatna i druga przyprodstokatna to
tez dodajesz ?
11 cze 17:55
Janek191:

cos α =
810 =
45 ⇒ sin
2α =
√1 − cos2α =
√ 1 − 1625 =
925
więc
| | 6 | | 3 | |
sin α = |
| = |
| ⇒ c = 10 |
| | c | | 5 | |
oraz x
2 = c
2 − 6
2 = 10
2 − 6
2 = 64 ⇒ x = 8
a = 4 + 8 = 12
Obwód
L = 12 + 6 + 4 + 10 = 32
===================
11 cze 17:56
Metis: To przekształcony wzór tw. Pana Pitagorasa...

Pierwotnie :
(z twojego rysunku);
h
2 + x
2 = c
2 / −x
2
h
2 = c
2 − x
2
itd...
11 cze 17:56
pigor: ... , przepraszam, jeszcze raz
kurde "zjadłem:" w obwodzie
4 no to z warunków zadania np. tak :
Ob.= 4+6+
4+8x+10x=
14+18x=? − szukany
obwód trapezu,
gdzie z tw. Pitagorasa: (10x)
2=(8x)
2+62 ⇔ 100x
2−64x
2=36 ⇔
⇔ 36x
2=36 ⇒
x=1, zatem
Ob.=14+18*1=
32... i to tyle
11 cze 17:57
Eta:
h=
√25k2−16k2= 3k ⇒ 3k=6 ⇒
k=2
Ob=6+4+4+4k+5k = 14+9k= 14+18=32
12 cze 01:07
Artos:
Czy pole zapisujemy Po albo Pol? Jeśli nie, to obwód też nie powinno się oznaczać Ob albo Obw.
Jak można oznaczyć jedną literką obwód? Litera O odpada, bo może w zapisie wyglądać jak zero.
12 cze 01:32