m
maciek: podaj ile rozwiązań w zależności od parametru m ma układ równań
x2+y2−4x−4y=0
y=−x+2m
podstawiłem wszystko i wyliczyłęm delte, która wyszła
Δ=m2+8,
ale w odpowiedziach jest coś innego licze i licze i cały czas to samo pomocy
11 cze 17:20
5-latek: Δ>0 2 rozwiaqzania Δ=0 jedno rozwiazanie i Δ<0 brak rozwiazan
Delty czy dobrze policzyles nie sprawdzalem
11 cze 17:28
Mila:
x2+(−x+2m)2−4x−4*(−x+2m)=0
x2+x2−4mx+4m2−4x+4x−8m=0
2x2−4mx+4m2−8m=0 /:2
x2−2mx+2m2−4m=0
Δ=4m2−4*(2m2−4m)=4m2−8m2+16m
Δ=−4m2+16m
Teraz zgadza się?
11 cze 17:29
Saizou : yhymm...
albo z odległości punktu od prostej

jeśli
d>r to 0 rozwiązań
d=r 1 rozwiązanie
d<r 2 rozwiązania
11 cze 17:39