parametr
kasiaa: podaj ile rozwiązań w zależności od parametru m ma układ równań:
x2+y2−2y−1=0
y=x+m
11 cze 16:37
bezendu:
Wkład własny przewidujesz ?
11 cze 16:38
kasiaa: no tak zaczęłąm to robić, przekształciłam do postaci
x2+(y−1)2=2
y=x+m
ale jak podstawiam to pod y to wychodzą niestworzone rzeczy
11 cze 16:41
razor: podstaw y = x+m do pierwotnego równania, przed przekształceniem. potem Δ i liczysz ile jest
rozwiązań... Δ > 0 to 2, Δ = 0 to 1, Δ < 0 to brak rozwiązań.
11 cze 16:42
kasiaa: Δ=4−4*(2m−2)*(m2−2m−1)=0 nie wychodzi mi nic sensewnego z tej delty, pomożesz?
11 cze 16:54
kasiaa: aa już znalazłam błąd
11 cze 17:00
12345: czy pokażesz jak to zrobiłaś bo mi wychodzą również niestworzone rzeczy ?
22 paź 17:57
5-latek: Pewnie nie pokaze gdyz poprzedni post jeak zauwazylas jest z czerwca .
podstawiasz
x2+(x+m)2−2(x+m)−1=0
x2+x2+2xm+m2−2x−2m−1=0
2x2+2xm−2x+m2−2m−1=0
2x2+x(2m−2)+m2−2m−1=0
teraz masz a=2 b=2m−2 i c= m2−2m−1
licz teraz delte
22 paź 18:11
12345: ok
22 paź 20:25
12345: dziękuje
22 paź 20:53
11: A potrafi ktoś rozwiązać to:
x
2 + y
= m
2 − 1
y= x+4


Treść zadania taka jak na górze
20 paź 20:49