wytłumaczcie też jak to się liczy
1. Wartość wyrażenia sin120 * tg120 − cos120 = ?
2. uzasadnij, ze nie istnieje kąt alfa (0;180) spełniający równanie
√7cos α+ 7=√7
3. Oblicz dokładną wartość wyrażenia :
| sin45 + tg30 | |
| cos120 |
| cos α − 4sin α | ||
4. Wiedząc, że tg α = 2 oblicz wartość liczbową wyrażenia | ||
| 2cos α + sin α |
a może jednak ctg120
| sinx | ||
tgx = 2 −> | = 2 −> sinx = 2cosx | |
| cosx |
sin( 90o + α) = ... itd.
2.
√7 cos α + 7 = √7
√7 cos α = √7 − 7 / : √7
cos α = 1 − √7 ≈ 1 − 2,6 ≈ − 1,6 − sprzeczność, bo I cos α I ≤ 1