oblicz miejsce zerowe funkcji f.
ol.: Oblicz miejsce zerowe funkcji f. (równania kwadratowe)
a) f(x) = 4(x + 3)2 − 81
11 cze 16:29
kochanus_niepospolitus:
i w czym tkwi problem
11 cze 16:29
Hajtowy:
f(x) = 4(x2+6x+9)−81
f(x) = 4x2+24x+36−81
f(x) = 4x2+24−45
Δ=...
x1=...
x2=...
11 cze 16:30
razor: lub tak

4(x+3)
2 = 81
| | 9 | | 9 | |
x+3 = |
| lub x+3 = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
x = ... lub x = ...
11 cze 16:33
ol.: po prostu nie wiedziałam czy mogę zastosować wzór skróconego mnożenia ta 4 przed nawiasem mi w
tym przeszkadzała
11 cze 16:35