jak rozwiązać to zadanie
gryzli: ln(|sinx|) +x2=0 jak to rozgryźć podać przedział o długości nie większej niż jeden
zawierający rozwiązanie zadania
11 cze 16:25
kochanus_niepospolitus:
hę
11 cze 16:29
gryzli: wskaż przedział o długości nie większej niż jeden zawierający rozwiązanie równania
ln|sinx| +x2 =0
11 cze 16:36
razor: | | π | | π | | π2 | | 1 | | π2 | | π2 | |
f( |
| ) = ln(sin |
| ) + |
| = ln |
| + |
| = ln1 − ln2 + |
| = |
| | 6 | | 6 | | 36 | | 2 | | 36 | | 36 | |
| | π | | π | | π2 | | √2 | | π2 | |
f( |
| ) = ln(sin |
| ) + |
| = ln |
| = ln√2 − ln2 + |
| ≈ 0,27 |
| | 4 | | 4 | | 16 | | 2 | | 16 | |
Funkcja przyjmuje wartość ujemną i dodatnią więc gdzieś musi przejść przez 0
| π | | π | | 3π | | 2π | | π | |
| − |
| = |
| − |
| = |
| < 1 |
| 4 | | 6 | | 12 | | 12 | | 12 | |
| | π | | π | |
szukany przedział: ( |
| , |
| ) |
| | 4 | | 6 | |
11 cze 16:54
razor: | | π | | π | |
( |
| , |
| ) miało być na koniec  |
| | 6 | | 4 | |
11 cze 16:57
gryzli: ja doszedłem do czegoś takiego
ln|sinx| + x
2=0 ; x
2=ln e
x2
ln| sinx| + ln e
x2=0
ln( |sinx| * e
x2 )=0 / ℯ↑ ; e
0=1
|sinx| * e
x2=1 / e
x2
|sinx|=e
−x2
teraz −1≤sinx≤ => |sinx|≤1
1≥|sinx|=e
−x2>0
mógłby ktoś to skontrolować ?
11 cze 17:04
gryzli: stąd x ∊ (0,1] mniejszy od odcinka dł. 1 .
11 cze 17:05
Gosia: A jak inaczej oszacować to, co razor napisał?
Niestety na egzaminie nie wolno nam korzystać z kalkulatorów i muszę inaczej udowodnić, że
| | π | | π | |
wartość w |
| jest ujemna a w |
| dodatnia. |
| | 6 | | 4 | |
11 cze 17:59
Toskan: gryzli dobrze
Potwierdza to własność Darboux
h(
π6) = (ln
12) + (
π6)
2
Wiadomo, że:
3√e < 2
e
−1/3 >
12
ln e
−1/3 > ln
12
ln
12 < −1/3
oraz, że:
π236 <
3.2236 =
64225
h(
π6) = (ln
12) + (
π6)
2 < −1/3 +
64225 = −
11225 < 0
Następnie:
Wiadomo, że:
Oczywiste, że:
| | √3 | |
h(π3) = (ln |
| ) + π29 > −13 + 1 = 23 > 0 |
| | 2 | |
Wykazano, że h(
π6) < 0 ⋀ h(
π3) > 0 a to oznacza, że w przedziale
(
π6;
π3) ⊂[0, 1] jest miejsce zerowe funkcji h.
11 cze 22:02