rozwiąż równania
patrycja: Rozwiąż równanie.
a) (√2+1)(x − √3) = 2(0,5 + x)(x − √3)
b) x √3(5x − 6 √2) = 2√6x (√2x − 3)
11 cze 16:21
Janek191:
a) (√2 + 1)( x − √3) =2*( 0,5 + x)(x − √3)
x1 = √3
Przy założeniu, że x ≠ √3 dzielimy obustronnie przez ( x − √3)
√2 + 1 = 1 + 2x
2x = √2x = 0,5√2
x2 = 0,5√2
11 cze 16:30
Janek191:
W V wierszu powinno być:
2x = √2 x ⇒ x = 0,5 √2
11 cze 16:31
patrycja: jak obliczyłeś to, że Ci wyszło w x1 √3?
11 cze 16:39
Janek191:
x − √3 = 0 ⇒ x = √3
11 cze 16:41
Janek191:
x − √3 = 0 ⇒ x = √3
11 cze 16:41
Mila:
(
√2 + 1)( x −
√3) =2*( 0,5 + x)(x −
√3)⇔
(
√2 + 1)( x −
√3) −2*( 0,5 + x)(x −
√3)=0 wyłączam (x−
√3)
(x−
√3)*(
√2+1−2*(0,5+x))=0⇔
x−
√3=0 lub
√2+1−1−2x=0
x=
√3 lub 2x=
√2
11 cze 16:46
patrycja: dzięki @Mila
11 cze 16:55
Mila:
11 cze 17:01