rozwiąż zadania - wielomiany
Paula: rozwiąż równania
a) (3x−4)3 (x2−7)(x2+4)(9−4x2)=0
b) 2x4−9x3 + 4x2= 0
c) x3 + 2x2 − 16x − 32= 0
d) x2(x−1) − 1/4 (x−1)= 0
e) 5(x9 − 2x8)x2 − 3)=0
f) −9x3+8x2+x=0
g) (x−2)2 −(5x+1)2= 0
11 cze 16:08
Hajtowy:
a)
3x−4=0
x
2−7=0
x
2+4=0
9−4x
2=0
I wylicz 'iksy'
11 cze 16:09
11 cze 16:10
Paula: dzieki za odpowiedzi...
za hejta też −−
11 cze 16:12
Hajtowy: Hejtować lubimy
11 cze 16:19
Janek191:
g) ( x − 2)2 − ( 5 x + 1)2 = 0
[ ( x − 2) − ( 5x + 1)}*[( x −2) + (5x + 1)} = 0
( − 4x − 3)*( 6 x − 1) = 0
− 4x − 3 = 0 lub 6 x − 1 = 0
−4x = 3 lub 6 x = 1
x = −34 lub x = 16
==================
11 cze 16:23
Hajtowy: No i po co ... Jak się sama nie nauczy to jeszcze będzie rok dłużej w szkole.
11 cze 16:25
5-latek: Hajtowy 
Odpusc sobie i tak tego nie zmienisz . j
Janek to nauczyciel i na dydaktyce sie zna wiec wie co jest dobre .
Natomiast jesli kolezanka nie zrobi z kilkadziesiat podobnych przykladow to na drugi rok bedzie
mial co robic
11 cze 16:31
Hajtowy: No tak ale czasem naprawdę warto trochę, jak to bezendu zrobił "hejta walnąć" i żeby się wziąć
do nauki
11 cze 16:33