Wielomiany
Paula: pierwiastkiem wielomianu W(x)=x3+mx2+kx+3 sa liczby 1 oraz 3. Oblicz wartość parametru k i m
oraz wyznacz ten wielomian.
11 cze 16:04
bezendu:
W(1)=0
W(3)=0
Układ równań.
11 cze 16:05
Janek191:
W(1) = 0 i W(3) = 0
11 cze 16:05
kochanus_niepospolitus:
skoro pierwiastkami wielomianu W(x) są 1 i 3 to:
W(x) dzieli się bez reszty przez (x−1)*(x−3)
dokonaj dzielenia i sprawdź kiedy będzie zachodziło .. reszta = 0
11 cze 16:06
razor: W(1) = 0
W(3) = 0
1+m+k+3 = 0
27+9m+3k+3 = 0
m+k = −4
9m+3k = −30
dalej ty
11 cze 16:06