wielomiany
Paula: wyznacz liczbe m tak, aby wielomian W(x) i P(x) były równe
W(x)=2x3 − 7x + 3)(−4x+1)−(12x2 −5 −x3) P(x)= −8x4 +mx3 + (5m + 1) x2 − 19x+8
Prosze o dokładne opisanie zadania bo nawet nie wiem jak sie do niego zabrać... :s
11 cze 16:00
bezendu:
W(x)=najpierw sprowadź do najprostszej postaci potem przyrównaj tę wielomiany.
11 cze 16:04
razor: Wymnóż W(x) i porównaj współczynniki tzn. to co stoi przy x3 dla wielomianu P(x) jest równe
temu co stoi przy x3 dla wielomianu W(x), przy x2 tak samo, itd.
11 cze 16:04