Różnica pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 10. Wykaż że suma kwadratu te
he: Różnica pewnej liczby i jej odwrotności jest równa 10. Wykaż że suma kwadratu tej liczby i
odwrotności jej kwadratu jest równa 102.
7 lis 11:43
kasia: ułoż układ równań
x− 1/x=10
x2+ 1/x2+102
wylicz a i b i ci wyjdzie
7 lis 11:46
he: no właśnie próbowałem ale za każdym razem gubię się w tych obliczeniach i wychodzą mi
głupoty...
7 lis 11:48
kasia: wyszlo ci
7 lis 11:50
kasia: zaraz to zrobie
7 lis 11:53
he: no właśnie nie, możesz napisać jak Ty byś to wyliczyła?
7 lis 11:53
kasia: wlasnie to pisze ale glupie zadanie musze przyzanc
7 lis 11:58
kasia: a delte tez liczylas
7 lis 11:59
kasia: a odp masz

jak masz to napisz
7 lis 12:00
max: wychodzą mi jakieś głupoty piętrowe ułamki i wielomiany 4−go stopnia, chodzi mi o to żeby ktoś
pokazał jak to wyliczyć
7 lis 12:07
AS:
Co za skomplikowane rozważania nad bardzo prostym problemem.
Kwadratując obustronnie mamy
| | 1 | | 1 | |
x2 − 2*x* |
| + |
| = 100 |
| | x | | x2 | |
| | 1 | |
x2 + |
| = 102 i o to chodziło by wykazać. |
| | x2 | |
7 lis 12:19
kasia: to wlasnie tak robie ale nie ma w poleceniu aby wykazac wiec chyba ttrzerba to policzyc
7 lis 12:25
he: Ze też na to nie wpadłem hehe, dzięki
7 lis 12:37