geometria analityczna
kaja20: Napisz równanie prostej równoległej do prostej y=−2x+2 i przechodzącej przez punkt A=(2,4)
11 cze 13:47
J:
y = −2x + k .... 4 = − 2*2 + k ⇔ k = 4 + 4 = 8 ... szukana prosta: y = −2x + 8
11 cze 13:49
J:
Albo: y − 4 = −2(x −2) ⇔ y = −2x + 4 + 4 ⇔ y = −2x + 8
11 cze 13:52
kaja20: mozesz mi pokazac jak do tego doszles
11 cze 13:53
kaja20: dobra juz wiem dzieki
11 cze 13:54
J:
Proste równoległe mają ten sam współczynnik kierunkowy , tutaj − 2
Jeśli prosta przechodzi przez punkt A(x,y) , to współrzędne tego punktu spełniają jej równanie
11 cze 13:56
krystek: Trudno musze poprawić ...jak do tego DOSZEDŁES.
11 cze 14:25