wykażd podzielność
roman: jak wykazać podzielność przez 19
5*23n−2 + 33n−1
11 cze 13:25
mietek: znasz coś takiego jak kongruencje?
11 cze 13:54
roman: słyszałem o tym, ale nie bardzo się orientuję
a da się to jakoś inaczej?
11 cze 13:58
Saizou : a znasz indukcje ?
11 cze 14:13
roman: kiedyś trochę umiałem choć miałem z tym problemy, ale teraz to już zapomniałem
11 cze 14:23
mietek: to możesz jeszcze robić tabelkę i obserwować reszty, ale to jest żmudne...
11 cze 14:25
Janek191:
n ≥ 2
1) n = 2
5*24 + 35 = 5*16 + 243 = 80 + 243 = 323 = 19*17 tak
2) Zakładam podzielność przez 19 dla liczby k
5*23k − 2 + 33k − 1 = 19 t, gdzie t − dowolna liczba naturalna
więc
5*23k − 2 = 19 t − 33k − 1
Mamy pokazać, że podzielność zachodzi dla k + 1
Mamy
5*23(k + 1) − 2 + 33(k +1) − 1 = 5*23k + 1 + 33k + 2 =
= 5*23k − 2 *23 + 33k + 2 = 8*(19 t − 33k −1) + 33k − 1 *33 =
= 19* 8t − 8*33k − 1 + 27*33k − 1 = 19*8t + 19*33k − 1 =
= 19*(8t + 33k − 1) − liczba podzielna przez 19.
Na podstawie zasady indukcji matematycznej liczba 5*23n −2 + 33n −1 jest
podzielna przez 19 dla n ≥ 2.
ckd.
11 cze 17:29
Janek191:
W V wierszu powinno być :
5*23k − 2 + 33k − 1 = 19 t, gdzie t − liczba naturalna
11 cze 17:35
Janek191:
Poprawka

Dla n = 1 liczba też jest podzielna przez 19 :
5*2 + 3
2 = 19
12 cze 17:20