czy ktos mi pomoze???
kasia: ile rozwiazan posada rownianie −x3=5x2−x+5=0
7 lis 11:40
godzio187: −x2+x−5x2+5=0
−x(x−1)−5(x−1)=0
(−x−5)(x−1)=0
−x−5=0 v x−1=0
x=−5 v x=1
7 lis 13:52
Nikka: i x=0
czyli trzy rozwiązania
7 lis 14:02
Nikka: tylko jaki znak powinien być między x do trzeciej a 5 x kwadrat?
7 lis 14:03
godzio187: zjadlem x3
7 lis 14:08
godzio187: −x3+x−5x2−5=0
x(−x2+1)+5(−x2+1)=0
7 lis 14:10
godzio187: czyli bedzie
(x+5)(−x2+1)=0
(x+5)(1+x)(1−x)=0
x+5=0 v 1+x=0 v 1−x=0
x=−5 v x=−1 v x=1
7 lis 14:12
psotka:
−x3 +5x2 −x+5=0 x2(5 −x) −(5−x)=0 (5−x)(x2−1)=0 (5−x)(x−1)(x+1)=0
x = 5 v x = 1 v x = −1
7 lis 14:16
godzio187: 5x2−x+5=0
5(x−1)+5=0
x−1+1=0
x=0
7 lis 14:16
godzio187: co ja zrobilem
7 lis 14:17
godzio187: witaj
psotka
7 lis 14:18
psotka:
coś pokręciłam

x
2( 5−x) +(5−x)=0 (5−x)(x
2+1)=0
x = 5 bo x
2 +1 >0
wszystko dlatego,że nie wiemy jaki znak jest przed 5x
2 ?
7 lis 14:21
psotka:
Witaj
godzio 
no.........

.........
7 lis 14:22