zmienna funnkcji
abc: hej mam podac przyklad funkcji liczbowych dwoch zmiennych i jej interpretacje geometryczna
11 cze 11:19
J:
Np. f(x,y) = √4 − x2 − y2 i jest to koło o środku S(0,0) i promieniu 2
11 cze 11:30
abc: no ale jak roziazc to rownnaieni bo ja blady:(
11 cze 11:32
J:
Musi być spełniony warunek: 4 − x2 − y2 ≥ 0 ⇔ x2 + y2 ≤ 4 ...
wiemy,że x2 + y2 = 22 ... to okrąg ośrodku S(0,0) i promieniu r = 2 ,
stąd obszar zmienności funkcji f(x,y) to koło.
11 cze 11:36
J:
Inny przykład: f(x,y) = √xy
Warunek: xy ≥ 0 ⇔ x ≥ 0 i y ≥ 0 lub x ≤ 0 i y ≤ 0 ...
Obszarem zmienności są: pierwsza i trzecia ćwiartka układu współrzędnych ( z osiami)
11 cze 11:43
abc: dzieki ogromne
11 cze 12:47