Błagam o szybką pomoc
Tocha:

Oblicz x
11 cze 08:54
J:
| x | | x | | √3 | |
| = tg30o ⇔ |
| = |
| ⇔ 3x = √3x + √3 ⇔ 3x − √3x = √3 |
| x+1 | | x+1 | | 3 | |
| | √3 | | √3(3+√3) | | √3 + 1 | |
⇔ x(3 − √3) = √3 ⇔ x = |
| ⇔ x = |
| ⇔ x = |
| |
| | 3 − √3 | | 6 | | 2 | |
11 cze 09:05
Tocha: a da radę bez wykorzystania trygonometrii
11 cze 09:13
J: Nie da rady.
11 cze 09:15
krystek: Z zależności boków w trójkącie !
11 cze 09:15
J: To pokaż.
11 cze 09:16
krystek:
11 cze 09:17
J: A z czego taka "zależność boków" ( cokolwiek to oznacza) wynika ?
11 cze 09:20
krystek:

2x+2
11 cze 09:21
krystek: Uzupełnisz do Δ równobocznego. to dla J
11 cze 09:22
Tocha: już sama zrobiłam

można z zależności w trójkącie i tw. Pitagorasa
x
2 + (x+1)
2 = (2x)
2
Wynik wychodzi ten sam co z trygonometrii
11 cze 09:23
krystek: x2+(x+1)2=(2x+2)2
11 cze 09:28
Tocha: nie zgodzę się z przeciwprostokątną, bo z zależności w trójkącie 30o, 60o, 90o wynika, ze
skoro przyprostokątna przy kącie 60o wynosi x to przeciwprostokątna automatycznie wynosi 2x a
nie (2x + 2)
11 cze 09:35
J: Nie gadaj bzdur ..
11 cze 09:36
Tocha: do kogo tyczyły się te bzdury?
11 cze 09:37
J: | | 1 | |
Przyprostokątna leżąca naprzeciw kąta 30o jest połową przeciwprostokątnej ( sin30o = |
| ) |
| | 2 | |
11 cze 09:37
krystek: 9:17 popatrz na rysunek
11 cze 09:37
J: Do Ciebie się tyczyły Tocha
11 cze 09:38
Tocha: dziwne, że wynik dobry
11 cze 09:39
11 cze 09:42
Tocha: se sprawdź cwaniaku

x
2 + x
2+2x+1=4x
2
−2x
2+2x+1=0
Δ=4−4*(−2)*1
Δ=12
√Δ = 2
√3
| | −2−2√3 | | −2(1+√3) | | 1+√3 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*(−2) | | −4 | | 2 | |
| | −2+2√3 | | −2(1−√3) | | 1−√3 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2*(−2) | | −4 | | 2 | |
przyjmujemy tylko rozwiązanie x
1
i co

?wynik ten sam
11 cze 09:47
Tocha: jak nie doprowadzają ?
11 cze 09:47
11 cze 09:50
krystek: Trudno dyskutować zTobą
Równanie które zapisałaś nie odpowiada oznaczeniom na rysunku z postu godz 8:54
11 cze 09:51
krystek: Dziecko , troche pokory!
11 cze 09:52
krystek: I masz tak jak Tobie zapisałam , czytaj uważnie rysunki. Kończę " pseudo dyskusję"
11 cze 09:54
Tocha: spoko

szkoda tylko, że z twojego równania pierwiastki równania kwadratowego wychodzą oba na
minusie
11 cze 10:07
Tocha: wg Ciebie
x
2 + x
2 + 2x + 1 = 4x
2 + 8x + 4
−2x
2 − 6x −3 =0
Δ = 12
√Δ = 2
√3
| | 6 − 2√3 | | −2(−3 + √3) | | −3 + √3 | |
x1 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 * (−2) | | −4 | | 2 | |
| | 6 + 2√3 | | −2(−3 − √3) | | −3 − √3 | |
x2 = |
| = |
| = |
| |
| | 2 * (−2) | | −4 | | 2 | |
11 cze 10:15
J:
Porównaj rysunki .... Twój (8:54) oraz krystek z 9:21 .... widzisz różnicę ?
Dla Twojego rysunku jest: x2 + (x+1)2 = (2x)2
Dla drugiego: x2 + (x+1)2 = (2x+2)2
11 cze 10:15
Tocha: KONIEC TEMATU
11 cze 10:15
Tocha: Widzę tylko jego rysunek powoduje, że po rozwiązaniu daje dwie liczby ujemne więc coś jest nie
halo
11 cze 10:16
J:
Zgadza się ... masz rację..

rysunek
krystek jest niepoprawny, nie ma takiego trójkąta,
aby krótsza przyprostokątna była (x+1) , a dłuższa x ..
11 cze 10:23
Tocha: no nareszcie
11 cze 10:26
krystek: Przepraszam ,żle przerysowałam Twój rys z 8:54
Zależnosci z godz 9;17 sa poprawne.
przepraszam za zamieszanie , naprowadzenie było prawidłowe.
11 cze 11:36
J:
11 cze 11:37