rozwiąż układ równań
lagata: Rozwiąż układ równań:
x+y+z=39
y2 = x*z
2y=3x+z2
11 cze 00:20
Eta:
Napisz całą treść zadania ( z ciągów?
11 cze 00:21
lagata: ale układ równańń jest dobry tylko nie potrafie go rozwiązać
treść
trzy liczby których suma jest równa 39 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
Jeżeli pierwszą z nich zwiększymy trzykrotnie, drugą zwiększymy dwukrotnie a trzecią
pozostawimy bez zmian to otrzymamy ciąg arytmetyczny. Wyznacz te liczby
11 cze 00:26
Eta:
Proponuję tak : ( na dwie niewiadome , a i q
a,aq,aq2 −− tworzą ciąg geometryczny
3a, 2aq, aq2 −−− tworzą ciąg arytmetyczny ⇒ 4aq= 3a+aq2 \ :a≠0
q2−4q+3=0 ⇒ (g−1)(q−3)=0 ⇒ q=1 v q=3
dla q=1 −−− ciąg stały dla q=3
a+a+a=39 ⇒ a= 13 a+3a+9a=39 ⇒ a= 3
szukane liczby : 13,13,13 lub 3, 9,27
11 cze 00:51