rozwiąż równanie
pattt: | 2 √3 | | x(3x − √3 | |
| x − 0,625 = |
| |
| 5 | | 10 | |
pomóżcie proszę
10 cze 23:45
bezendu:
Teraz pora spać, anie odrabiać pracę domową. Dobranoc.
10 cze 23:49
pattt: zawsze jest pora na równania kwadratowe
10 cze 23:51
Martiminiano: Wspólny mianownik, wszystko wrzucasz na jedną stronę, licznik przyrównujesz do zera i wynik (o
| | 5√3 | |
ile nie pomyliłem się w rachunkach) to x= |
| |
| | 6 | |
10 cze 23:55
Michał: | 2√3 | | x(3x − √3) | |
| x − 0,625 = |
| = |
| 5 | | 10 | |
| 2√3 | | x(3x − √3) | |
| x − 0,625 = |
| / + 0,625 |
| 5 | | 10 | |
| 2√3 | | x(3x − √3) | | x(3x − √3) | |
| x= |
| + 0,625 / − |
| |
| 5 | | 10 | | 10 | |
| 2√3 | | x(3x − √3) | |
| x − |
| = 0,625 / * 10 |
| 5 | | 10 | |
4
√3x −[x(3x −
√3)] =6,25
4
√3x−[3x
2 − x
√3] = 6,25
4
√3x − 3x
2 + x
√3 = 6,25
Dokończ...
10 cze 23:56
10 cze 23:58
Michał: 4x√3 −3x2 + x√3 = 6,25
4x√3 +x√3 − 3x2 = 6,25
−3x2 + 5x√3 − 6,25 = 0
a= −3
b=5
c= − 6,25
...
11 cze 00:00
Eta:
Mnożymy obustronnie *40
16√3x −25 = 4x(3x−√3)
12x2−20√3x+25=0 Δ = ..........
11 cze 00:02
Martiminiano: Michał, b=5√3
11 cze 00:04
pattt: | | 5 | |
przepraszam, pomyliłam się, wynik to |
| √3 |
| | 6 | |
11 cze 00:06
Martiminiano: pattt, sprawdź jeszcze raz rozwiązanie jakie ma być, bo coś mi się nie zgadza...
11 cze 00:06
Martiminiano: Więc jednak się nie pomyliłem
11 cze 00:07
11 cze 00:07
Michał: Fakt
11 cze 00:07
pattt: @Martiminiano, na 100% takie jak napisałam wyżej
11 cze 00:12
Eta:
| | 20√3 | | 5√3 | |
@pattt no przecież ........ x= |
| = |
| |
| | 24 | | 6 | |
11 cze 00:19