Uzasadnienie kąta podwojonego
Janusz: Czy mógłby ktoś uzasadnić że sin2α = 2tgα/tg2α+1 ? Nie wiem nawet od czego zacząć...
10 cze 23:16
Eta:
Ze względu na tangens : cosα≠0
| | | | 2sinα | | cos2α | |
P= |
| = |
| * |
| = |
| | | | cosα | | sin2α+cos2α | |
= .... = sin(2α)= L
10 cze 23:21
Janusz: A mógłbym Cię prosić o uzasadnienie... bo rozumiem że użyłeś jedynki trygonometrycznej ale
wciąż nie wiem jak to się skróciło.
10 cze 23:29
Janusz: A mógłbym Cię prosić o uzasadnienie... bo rozumiem że użyłeś jedynki trygonometrycznej ale
wciąż nie wiem jak to się skróciło.
10 cze 23:30
Eta:
10 cze 23:44
Janusz: bardziej chodziło mi się o rozbicie:
| sin2α | | cos2α | |
| + 1 = |
| |
| cos2α | | sin2α + cos2α | |
10 cze 23:56
Eta:
Sprowadzasz do wspólnego mianownika
| | sin2α | | cos2α | | sin2α+cos2α | | 1 | |
|
| + |
| = |
| = |
| |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
11 cze 00:06
Janusz: wielkie dzięki
11 cze 00:48
pigor: ..., lub np. tak:
| | 2sinαcosα | | 2sinαcosα | |
L=sin2α= |
| = |
| = |
| | 1 | | sin2α+cos2α | |
| | 2sinαcosα | | 2tgα | |
= |
| = |
| = P . ...  |
| | cos2α(tg2α+1) | | tg2α+1 | |
11 cze 01:02
daras: a ze śroka też można zacząć? i skończyć na prawie lub lewie
11 cze 09:05