planimetria
kasiaa: wieża znajduje sie w pewnej odległości od punkt A. jej odległość od punktu B jest o 100
większa. z punkyuA widać wierzchołek pod kątem 40 stopni, z punktu B− 15 stopni. oblicz
wysokość wieży.
10 cze 22:39
Eta:
10 cze 22:50
Mila:
odczytaj wartości tangensa w tablicach i rozwiąż układ równan.
10 cze 22:55
kasiaa: mam wyliczyć tangens i porównać?
10 cze 22:55
Eta:
| | h | |
1/ x= |
| ≈ .......... |
| | tg40o | |
h= tg15
o*(x+100)=..........
10 cze 22:57
kasiaa: a dobra już czje, dziękuje
10 cze 22:59
Mila:
tg40 o i tg 15 odczytaj w tablicach i wstaw do równań.
10 cze 23:01