Oblicz długości promieni tych okręgów
Monik123: Środki trzech okręgów parami stycznych zewnętrznie są wierzchołkami trójkąta o bokach:
a) 8cm, 7cm, 3cm, b) 2,2 cm, 3,7 cm, 4,5 cm
Bardzo proszę o rysunki
Janek191:

Mamy
a + b = 3
a + c = 7
b + c = 8
więc ( a + c) − ( a + b) = 7 − 3 = 4 ⇒ c − b = 4 ⇒ c = 4 + b
b + ( 4 + b) = 8
2b + 4 = 8
b = 2
−−−−
c = 4 + 2 = 6
−−−−−−−−−−
a = 3 − b = 1
−−−−−−−−−−
Odp. Okręgi mają promienie o długościach : 1 cm, 2 cm, 6 cm.
===============================================
b) Analogicznie