Trygonometria - Twierdzenia Sinusów i Cosinusów
mentosik: Boki trójkąta ABC mają długości: |AC| = 12, |BC| = 15, |AB| = 18. Oblicz:
a) Miarę najmniejszego kąta ABC
b) Długość środkowej poprowadzonej z wierzchołka B.
c) Promień koła opisanego na tym trójkącie.
d) Pole trójkąta ABC
10 cze 22:17
sushi_ gg6397228:
twierdzenia znasz ?
10 cze 22:18
5-latek:

kąt ABC=α
Dlaczego ten kąt lezy naprzeciwka boku AC a nie innego ?
s− srodkowa
10 cze 22:26
bezendu:

a)
12
2=18
2+15
2−2*18*25*cosα
144=324+225−540cosα
−405=−540cosα
| | 3√106 | |
b) f=0,5*√2*182+2*152−12= |
| |
| | 2 | |
c) zrób sam chociaż tyle !
d) masz cosα wylicz sinα i ze wzoru na pole ze sinusem
10 cze 22:41