Ciągłośc funkcji
Milena: Zbadać ciągłość funkcji. Jak się za to zabrać przy takim przykładzie
| | x−1 | |
f(x)= |
| dla x≠−1,1 |
| | x2−1 | |
2 dla x=1
10 cze 21:59
ICSP: | x−1 | | 1 | | 1 | |
| = |
| → |
| (gdy x → 1) |
| x2 − 1 | | x+1 | | 2 | |
| | 1 | |
lim f(x) = |
| ≠ 2 = f(1) |
| | 2 | |
x−> 1
Funkcja nie jest ciągła.
10 cze 22:01
Milena: Tylko właśnie, czy taka odpowiedź jest wystarczająca ? Moja Pani profesor strasznie się
czepia.
10 cze 22:11
J:
Aby funkcja była ciągła w punkcie x0 , muszą być spełnione trzy warunki:
1) Funkcja musi posiadać wartość w tym punkcie
2) Funkcja musi posiadać granicę w tym punkcie ( lewostronna = prawostronn)
3) Granica musi być równa wartości funkcji.
Tutaj ICSP pokazał,że nie jest spełniony 3 warunek.
11 cze 10:08
J:
Aby funkcja była ciągła w punkcie, musi spełniać 3 warunki:
1) musi posiadać wartość w tym punkcie
2) musi posiadać granicę w tym punkcie ( lewostronna = prawostronna)
3) granica musi być równa wartości funkcji w tym punkcie
ICSP pokazał,że nie jest spełniony warunek 3.
11 cze 10:30