Dowodzenie twierdzeń
Milenka: W pewnym ciągu arytmetycznym suma m początkowych wyrazów jest równa sumie n początkowych
wyrazów ( m ≠ n ). Wykaż, że suma m + n początkowych wyrazów tego ciągu jest równa 0.
10 cze 21:49
Eta:
Z treści zadania: S
m=S
n i m≠n
[2a
1+(m−1)*r]*m = [2a
1+(n−1)*r]*n −−−− wymnóż , przenieś wszystko na prawą stronę
pogrupuj odpowiednio wyrazy , wyłącz (m−n) przed nawias i otrzymsz:
⇒ ........... (m−n)*[2a
1+(m+n−1)*r=0
m≠n to 2a
1+(m+n−1)*r= a
1+a
m+n=0
| | a1+am+n | |
Sm+n= |
| *(m+n) =...... =0 |
| | 2 | |
10 cze 22:21