koła...
Andrzej: Witam. Jutro mam ważny test z matematyki. To pare zadań którę się na nim znajdą. Prosił bym was
o pomoc. Z góry dziękuję za pomoc.
zad.1
Sprawdź czy równanie X(kwadrat)+y(kwadrat)+2x+6=0 jest równaniem okręgu. Jeśli tak to podaj
współrzędne i jego promień.
zad.2
Rozwiąż graficznie i algebraicznie układ równań
X(kwadrat)+y(kwadrat)=9
x+y=3
10 cze 21:32
5-latek:

masz graficznie nr 2
Wiec co przedstawia takie rownanie x
2+y
2=9? a takze y=3−x
Algebraicznie
{x
2+y
2=9
{x+y=3
{x
2+y
2=9
{y=3−x)
{x
2+(3−x)
2=9
y=3−x i dalej sam
do zadania nr 1 spojrz do ksiazki ja sie przeksztalca rownanie ogolne okregu do postaci
kanonicznej lu znajdz wzor za promien okregu z posatci ogolnej
10 cze 21:41
daras: Andrzejek wrzucił te zadania, a ...zajrzy tu dopiero rano, zeskanuje gotowe rozwiazania do
komórki i..pójdzie na egzamin
10 cze 22:46
Andrzej: Jestem tu jestem dziękuje za odpowiedź. To są przykładowe zadania jakie mogą się pojawić na
teście bo resztę możliwych zadań ogarnąłem.
10 cze 22:49
Janek191:
Lub tak:
z.1
x2 + y2 + 2x + 6 = 0
(x + 1)2 − 1 + ( y − 0)2 + 6 = 0
( x + 1)2 + ( y − 0)2 = − 5
r2 = − 5 − sprzeczność
To nie jest równanie okręgu rzeczywistego.
================================
x2 + y2 + 2x − 6 = 0
( x + 1)2 − 1 + ( y − 0)2 − 6 = 0
( x + 1)2 + ( y − 0)2 = 7 ⇒ r2 = 7
Środek okręgu S = ( − 1; 0), promień r = √7
=====================================
11 cze 06:19
daras: o której ten test ?
11 cze 09:04