Niestety nie jestem wybitną specjalistką z matematyki, ale staram się zrozumieć wszystko na
logikę
, podaje stronę z przykładem...
http://www.matmana6.pl/tablice_matematyczne/studia/szeregi_liczbowe/166-kryterium_porownawcze_zbieznosci_szeregu
Mamy tutaj przykład "Kryterium porównawcze (2) − kryterium ilorazowe"
| 1 | 1 | |||
Na podstawie tego przykładu porównujemy ∑ | od n=1 do ∞ z ∑ | od n=1 do ∞ | ||
| n(n+1) | n2 |
| 1 | ||
Tylko skąd się wzięło ∑ | od n=1 do∞? | |
| n2 |
| 1 | ||
∑ | ||
| n2 + n |
| n0 | 1 | |||
∑ | = ∑ | |||
| n2 | n2 |
| 1 | 1 | ||
< | |||
| n(n+1) | n2 |