najmniejszy kat trójkąta i długość środkowej
Olga: Boki trójkąta ABC mają długości: AC= 4 √2 , BC= 4, AB= 8. Oblicz:
a) miarę najmniejszego kąta,
b) długość środkowej BB’,
10 cze 20:55
5-latek: W trojkacie mniejszy kąt lezy naprzeciwka mniejszego boku
Wiec narysuj ten trojkat i zobacz gdzie lezy najmniejszy kąt
Potem tweirdzenie cosinusow zastosuj
Dlugosc srodkowej −albo z tweierdzenia cosinusow albo znajdz wzor (jest gotowy
10 cze 21:00
Lukas:

a) twierdzenie cosinusów
| | 1 | |
b) |BB'|= |
| *√2*42+2*82−(4√2)2 |
| | 2 | |
|BB'|=4
√2
10 cze 21:03
Eta:

a)
Z tw. kosinusów w trójkącie ABC
po przekształceniu:
| | (4√2)2+82−42 | |
cosα= |
| =............ ⇒ α=... odczytaj z tablic |
| | 2*4√2*8 | |
b) z tw. kosinusów w trójkącie ABD:
s
2=(2
√2)
2+8
2−2*2
√2*8*cosα =...... ⇒ s=....
10 cze 21:08