Bryły obrotowe.
Marta: Pole powierzchni bocznej walca jest równe 60 pi cm kwadratowych, a pole powierzchni całkowitej
78 pi cm kwadratowych. Oblicz objętość walca.
7 lis 11:03
kasia: zaraz cos znajde
7 lis 11:10
matmematyka:

V=πr
2H
Pb=2πrH
Pc=2Pp+Pb=2πr
2+2πrH
7 lis 11:12
matmematyka: czyli potrzebujemy r i H
7 lis 11:13
matmematyka: 60π=2πrH
78π=2πr2+2πrH
7 lis 11:14
Kasia: 60π=2πrH
78π=2Pp+Pb=2πr2+2πrH
7 lis 11:14
matmematyka: uklad rownan?
7 lis 11:14
matmematyka: r=3 mi wyszlo
7 lis 11:15
matmematyka: a H=10
7 lis 11:16
7 lis 11:16
matmematyka: masz odp?
7 lis 11:17
matmematyka: o to tak mi tez wyszlo

7 lis 11:17
kasia: oo to juz ktos mnie wyprzedzil a przeslalam podobne zadanie
7 lis 11:17
kasia: a moze ty pomozesz mi w moim zadaniu z nierownosc
7 lis 11:18
kasia: ja jak liczylam gdzies sie palnelam wyszlo mi h= 12 ale wiem juz dlaczego he he
7 lis 11:19
Marta: Dziękuje za pomoc! : )
7 lis 11:28