narysuj wykres funkcji i wyznacz wektor : 1/ x-3 +3
klaudia : narysuj wykres funkcji i wyznacz wektor : 1/ x−3 +3
to tak : wektor jest v [3,3]
tylko jak to bd na wykresie skoro postac wyjsciowa to jest 1/x
prosze niech mi ktos narysuje funkcje z przesunieciami
10 cze 20:48
jakubs: Jeżeli masz wektor [3,3] to przesuń wykres o 3 jednostki w prawo oraz 3 jednostki w górę.
10 cze 20:49
klaudia : no wlasnie chodzi o to ze to wiem. tylko jak funkcje wyjsciowa zaznaczyc na wykresie bo to
przeciez ood niej sie zaznacza przesuniecia
10 cze 20:52
5-latek:

| | 1 | | 1 | |
czerwony to y= |
| zielony to y= |
| +3 |
| | x | | x−3 | |
10 cze 20:52
Lukas:

U 5−latka brak asymptot na rysunku
pionowa asymptota x=3 pozioma y=3
10 cze 20:55
klaudia : t
ylko ze jak ma tabele x i y to :
w tabeli x wpisuje sb jakie kolwiek cyfry i podstawiam pod y=1/x
jak np podstawie pod to wyjsciowa postac : 1/−3 , 1/−2 , 1/−1 i 1/3, 1/2 ,1/1 to jak to bd na
wykrsie
bo potem od tego sie rysuje wektory
10 cze 21:00
5-latek: CO do asymptot to powinna wiedziec gdzie leza .
| | 1 | |
POza tym nie jakakolwiek liczbe bo np dla y= |
| nie mozna postawic x=0 |
| | x | |
| | 1 | |
Takze zeby narysowac ten wykres y= |
| +3 to postawiasz liczby ale bez 3 |
| | x−3 | |
| | 1 | | −1 | | 2 | |
i tak x=0 to y= |
| +3= |
| +3= 2 |
| |
| | 0−3 | | 3 | | 3 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
x=1 to y= |
| +3= − |
| +3=2 |
| i td |
| | 1−3 | | 2 | | 2 | |
masz bez kombinowania
10 cze 21:08