całka nieoznaczona
MisiaBella: Oblicz całkę
Dziś miałam poprawę z całki nieoznaczonej i miałam taki przykłąd
∫ln
22x dx
jak go obliczyc

10 cze 20:47
kochanus_niepospolitus:
przez części
u'= 1 ; v = ln22x
u = x ; v' = ...
10 cze 20:48
MisiaBella: właśnie i co za v'

?
10 cze 20:49
DziadekMróz:
∫vdu = uv − ∫udv
a)
| | ⎧ | v = ln2(2x) du = 1dx | |
| ∫ln2(2x)dx = | ⎩ | dv = 2ln(2x)xdx u = x | =
|
= xln
2(2x) − ∫2ln(2x)dx = ...
10 cze 20:53
kochanus_niepospolitus:
i później jeszcze raz przez części
10 cze 20:54
kochanus_niepospolitus:
no właśnie co za v'

wskazówka: policz pochodną z 'v'
10 cze 20:54