trojkaty
Algebra: Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, którego obwód jest równy 70 cm, a
pole wynosi 210 cm². Rozwiązanie: ( skad to jest


(a + b)² − 2ab = c² ) c = ?
Ob = 70cm
P = 210cm²
Ob = a + b + c
P = 1/2 * a * b
a + b + c = 70
1/2 * a * b = 210
a² + b² = c²
a + b + c = 70 ⇒ a + b = 70 − c
a * b = 420
(a + b)² − 2ab = c²
(a + b)² − 2ab = c²
(70 − c)² − 2 * 420 = c²
4900 − 140c + c² − 840 = c²
−140c = 840 − 4 900
−140c = −4060
c = 29cm −−−−−−−−− odpowiedź
10 cze 20:05
miecio: rozpisz to będziesz wiedzieć (podnieś do kwadratu)
10 cze 20:07
Algebra:

ale twierdzenie cosinosow w tej sytuacji to c
2=a
2+b
2−2*a*b*cos 90stopni
10 cze 20:31
Algebra: a nie (a + b)² − 2ab = c²
10 cze 20:31
10 cze 20:31
ZKS:
(a + b)2 − 2ab = a2 + 2ab + b2 − 2ab = a2 + b2
10 cze 20:35
Algebra: DZIEKI WIELKIE − TERAZ KJUMAM
10 cze 20:40