rownania tryg
czarny: Sin2 x−sinx x cosx−2cos2 x=0
10 cze 20:02
olo: zamień sinus na cosinus...
10 cze 20:04
czarny: Sorki ale ja kompletnie nie wiem co zrobic.
10 cze 20:06
Algebra: sin2x+cos2x=1

10 cze 20:09
Eta:
(sinx+cosx)*(sinx−2cosx)=0
dokończ.......
10 cze 20:13
ZKS:
Można również sprawdzić najpierw czy cos(x) = 0 jest rozwiązaniem tego równania.
Następnie dzielimy obustronnie przez cos
2(x) i otrzymujemy z równania
| | 1 | |
sin2(x) − sin(x)cos(x) − 2cos2(x) = 0 / * |
| |
| | cos2(x) | |
tg
2(x) − tg(x) − 2 = 0.
Dalej chyba sam sobie dasz radę.
10 cze 20:20
Eta:
10 cze 20:26