czy dobrze zrobione??
angelika: wyznacz dziedzine:
f(x)=√−x3−4x+2x2+8
zrobilam tak:
−x(x2+4)+2(x2+4)
(−x+2)(x2+4)
x= 2 x2=4
x=2 x=√2
tylko w odpowiedziach mam (−∞,2)
7 lis 10:46
Pitt: to co jest pod pierwiastekiem musi być ≥0, czyli:
−x3−4x+2x2+8≥0
−x3+2x2−4x+8≥0
−x2(x−2)−4(x−2)≥0
(x−2)(−x2−4)≥0
x=2 x=2 x=−2
liczba 2 będize pierwiastkiem podwójnym czyli odpowiedz będzie x∊(−∞, 2)
7 lis 10:54
Nikka: D: (−x+2)(x2+4)≥0
dla każdego x∊R x2+4>0
czyli −x+2≥0
x≤2
x∊(−∞,2)
7 lis 10:55
Nikka: Pitt co Ty piszesz... od kiedy równanie −x2−4=0 ma dwa pierwiastki?
7 lis 10:57