j
trygonometria: oblicz nie używając kalkulatora i tablic matematycznych :
ctg75−tg75+2sin10sin50sin60sin70
10 cze 19:53
trgonometria: POMOCYYYYYYYYYYYYYYYY
10 cze 19:55
trgonometria: pomozcie matematycy
10 cze 20:07
miecio: a własne pomysły? tylko gotowca chcesz?
10 cze 20:08
trgonometria: MIeciu pomyśł przez chwile i zastanów sie nad tym co napiałeś... oczywiste jest ze jakbym mial
pomysł to bym nie męczył sie i nie prosił o pomoc na forum... Mieciu krytykować to każdy umie
zrób to jak taki kozak jesteś
10 cze 20:11
miecio: mnie to nie potrzebne, a ty liczysz na gotowca...
zacznij od ostatniego wyrażenia. Karta wzorów i szukasz, w których wzorach występuje iloczyn
sinusów... jedną wartość da się od razu policzyć...
10 cze 20:18
trgonometria: lepiej pomóż
10 cze 20:30
ZKS:
| | √3 | |
2sin(10o)sin(50o)sin(60o)sin(70o) = |
| |
| | 8 | |
10 cze 20:33
trgonometria: a dlaczego ?
10 cze 20:35
ZKS:
Wystarczy zauważyć, że
2sin(10
o)sin(50
o)sin(60
o)sin(70
o) = 2sin(10
o)sin(50
o)sin(60
o)sin(70
o) * 1 =
| | cos(10o) | |
2sin(10o)sin(50o)sin(60o)sin(70o) * |
| = |
| | cos(10o) | |
| 2sin(10o)cos(10o)sin(50o)sin(60o)sin(70o) | |
| . |
| cos(10o) | |
Następnie korzystasz ze wzoru na sinus podwojonego kąta oraz wzorów redukcyjnych.
10 cze 20:39
folk: już widzę, jak przeciętny licealista robi to zadanie
10 cze 20:59
trgonometria: a co z tym sin 50sin60sin70 ?
10 cze 21:11