równia różniczkowe
wanda: Rozwiązać metodą niezmieniania stałej:
x2 *dy/dx=3y + 2xy
może mi ktoś pomóc z początkiem? jak to przekształcic? bo ciagle mi się nie chcą c(x)
skrócić....
10 cze 19:51
olo: rozdziel zmienne...
10 cze 19:58
wanda: tylko własnie nie wiem jak...
bo zaczelam : dy/dx = (3y +2xy)/ x2
dy/dx *1/y − 2/x = 3/x2
dy/y = 2/x
ln| y | = 1/(e2x2) * C
i potem uzmiennianie stałej C = c(x)
czy to jest na razie dobrze?
bo dalej mi się nie skraca
10 cze 20:07
wanda: nikt nie pomoże

?
dalej juz wiem jak robic, tylko ten początek nie wiem czy dobry
10 cze 20:23
Krzysiek: y'=y(3+2x)/x2
∫dy/y=∫(3+2x)/x2dx
i żadne uzmiennianie stałej, jak wyliczysz całki to potem wyliczasz 'y' i koniec zadania
10 cze 21:18
wanda: dziekuje bardzo! czyli jednak takie proste
10 cze 22:13