logarytmy-równania
plokm: nie jestem pewien ale dziedzinę cos źle robie(ale prosze o całość)
logx(4x2+x−4)=3
10 cze 19:46
kfk:
4x2+x−4>0
Nie umiesz nierówności kwadratowych a za logarytmy się bierzesz ?
10 cze 19:47
Kaja: zał. x>0 i x≠1 i 4x
2+x−4>0
Δ=1+64=65
| | −1−√65 | | −1+√65 | |
x1= |
| x2= |
| |
| | 8 | | 8 | |
| | −1−√65 | | −1+√65 | |
x∊(−∞; |
| )∪( |
| ;+∞) |
| | 8 | | 8 | |
10 cze 19:50
5-latek: dzien dobry
Kaju 
jakby sie uparl to ten logarytm mozna potraktowac jako dziesietny przy tym zapisie
10 cze 19:55
plokm: to widocznie coś źle robie dalej
10 cze 20:04
plokm: bo nadal mi nie wychodzi
10 cze 20:05
5-latek: Ale jesli to ma byc tak logx(4x2+x−4)=3 to robisz tak jak w poscie z 19:50
10 cze 20:08
Kaja: dzień dobry 5−latku

a owszem można.
10 cze 20:11
5-latek: Dalej chcesz to rozwiazac tak ?
to napisz tutaj jaka jest definicja logarytmu (juz bez zalozen
10 cze 20:11