Funkcja Wymierna
Illar: x+3/x−1
To jest funkcja homograficzną którą trzeba przekszałcić na kanoniczną, bardzo prosiłbym o pomoc
10 cze 19:30
swen: Poszukaj w podręczniku
10 cze 19:31
Illar: No własnie nie mam podręcznika a jutro mam sprawdzian i dlatego szukam pomocy bo męcze się z
tym już 2h...
10 cze 19:32
swen: Ta na pewno 2 godziny...
10 cze 19:33
Illar: szukam na internecie jak się to zamienia i wszędzie zaczyna się od licznika 2x...
jeśli umiesz to proszę zrób
10 cze 19:34
olek: Zapisz licznik jako x−1+4
10 cze 19:36
Illar: dobra, możesz się pierdolić jak masz mi dupe zawracać
10 cze 19:36
Illar: dzięki
10 cze 19:37
5-latek: To dlaczego nie masz podrecznika? bo....
najlatwiej to podzielic dwumian x+3 przez dwumian x−1
10 cze 19:39
Illar: q= 1
p=1 ?
10 cze 19:48
5-latek:

tak i wykres tej funkcji bedzie taki
10 cze 19:52
olo: bez takich ja ci pomagam, a ty mnie obrażasz
10 cze 19:56
Illar: to nie było do Ciebie, Tobie dziękuje
10 cze 19:58
olo:
10 cze 19:59
Illar: i na zakończenie
F.podstawowa będzie 4/x
a wykres przesunąć o 1 w lewo i 1 w dół, tak?
10 cze 20:06
Marco12 :
x+3/x−1 = x−1+4/x−1 = 1 + 4/x−1
y = 4/x −−T[1; 1]−−> f(x) czyli przesuwamy o jedną w prawo i jedną w górę
10 cze 21:10