Koła styczne
marcin:

Okręgi na rysunku obok są styczne wewnętrznie. Prostopadle do prostej przechodzącej przez ich
środki poprowadzono cięciwę większego kołą styczą do mniejszego. Okazało się, że jest ona
śednicą koła którego pole jest róźnicą pól dwóch danych kół. Jaki jest stosunek promieni kół
na rysunku?
pigor: ..., niech R>x>r − gdzie x promień 3−ego koła o którym mowa
a R,r promienie dużego i małego koła i 2r<R, to z warunków zadania
πx2=πR2−πr2 /:π i x
2=R
2−(R−2r)
2 ⇒ x
2=R
2−r
2 i x
2=R
2−R
2+4Rr−4r
2 ⇒
⇒ 4Rr−4r
2= R
2−r
2 ⇔ R
2−4Rr+3r
2= 0 /:r
2 ⇔
(Rr)2−4Rr+3= 0 ⇔
⇔ (
Rr−1)(
Rr−3)= 0 ⇒
Rr= 3 . ...