Liczby spełniające równanie
marcin: Znajdź wszystkie liczby całkowite spełniające równanie
a)x(x2−1)=6 b)x(x2−1)=−6
10 cze 19:24
swen: To samo?
10 cze 19:26
marcin: nikt mi tego nie rozwiazał, więc pytam się jeszcze raz.
10 cze 19:30
pigor: ..., np. tak :
a)
x(x2−1)= 6 ⇔ x(x−1)(x+1)= 2*3 ⇔ (x−1)*x*(x+1)= 1*2*3 ⇔
x=2 . ...
10 cze 19:31
swen: WSK
2*3=6
(−2)*(−3)=6
Itd
10 cze 19:32
pigor: ..., i szukaj jeszcze innych ±
b) [n[x(x2−1)= −6 ⇔ x(x−1)(x+1)= −2*3 ⇔ x*(x−1)*(x+1)= −2*(−3)*(−1) ⇔ x=−2.
10 cze 19:57
olo: prościej chyba wymnożyć i skorzystać z twierdzenia.
10 cze 20:00