oblicz całkę
piotrekk: ∫(2x2+1)dx/(2x2+3x−2)
10 cze 19:22
swen: Ja już a ty?
10 cze 19:23
piotrekk: ?
10 cze 19:28
piotrekk: nie wiem jak rozwiązać całkę gdy stopień licznika jest równy stopniowi mianownika
10 cze 19:28
swen: Podzielić licznik przez mianownik
10 cze 19:34
piotrekk: czy wtedy będzie to wyglądać tak: ∫1dx−∫(−3x+3)/(2x2+3x−2) ?
10 cze 19:53
olo: ok
10 cze 19:55
piotrekk: dziękuje za pomoc
10 cze 20:40
Mila:
| | 2x2+1 | | 2x2+3x−2−3x+2+1 | |
∫ |
| dx=∫ |
| dx= |
| | 2x2+3x−2 | | 2x2+3x−2 | |
| | 2x2+3x−2 | | −3x+3 | | −3x+3 | |
=∫ |
| dx+∫ |
| dx=∫dx+∫ |
| dx |
| | 2x2+3x−2 | | 2x2+3x−2 | | 2x2+3x−2 | |
10 cze 20:48