Przekształcenia wykresów funkcji
Pat: Punkty A(−4, 2), B(−2, −6), C(4, 4) są wierzchołkami trójkąta.
a) Oblicz odległość środka ciężkości S trójkąta od wierzchołka A.
b) Wyznacz współrzędne punktu D tak, aby czworokąt ABCD był równoległobokiem.
Bardzo proszę o rozwiązanie zadania. Pozdrawiam
10 cze 19:14
Mila:

Punkty A(−4, 2), B(−2, −6), C(4, 4)
S− Srodek ciężkości ΔABC− punkt przecięcia środkowych.
wsp.
| | −4+(−2)+4 | | 2+(−6)+4 | |
S=(xs,ys)= |
| , |
| ) |
| | 3 | | 3 | |
|SA|=
√(−4+(2/3))2+(2−0)2= oblicz
b)
O− środek AC
Punkt O jest środkiem przekątnej BD
| | xd+(−2) | | yd+(−6) | |
(0,3)=( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
Dokończ
10 cze 21:31