Skracanie ułamków algebraicznych
Wyspa: Skróć ułamek algebraiczny. Podaj konieczne założenia.
Jest jeden przykład, którego ni w ząb
(x−1)3(1−x)4
Nie wiem, czy to tylko u mnie na kompie po włączeniu "zobacz podgląd" pokazuje się tak
niewyraźnie, czy coś na forum jest nie tak, więc na wszelki wypadek podaję przykład w takiej
formie:
(x−1)3 podzielić na (1−x)4.
10 cze 18:54
olo: Skracanie ułamków szkoła podstawowa...
10 cze 18:58
Wyspa: Olo, skrócić to ja sobie mogę, tylko najpierw trzeba jakoś to rozłożyć, żeby się dało, a ja nie
bardzo wiem, w jaki sposób.
10 cze 19:01
Wyspa: Olo, skrócić to ja sobie mogę, tylko najpierw trzeba jakoś to rozłożyć, żeby się dało, a ja nie
bardzo wiem, w jaki sposób.
10 cze 19:01
Wyspa: Nikt nie pomoże?

Chodzi mi tylko o rozłożenie, pierwszy ruch. Dalej już sobie poradzę.
10 cze 19:16
5-latek: 1−x≠0 tox≠ policz
teraz zauwaz ze 1−x=−(x−1)
10 cze 19:24
swen: Bzdura...
10 cze 19:24
5-latek: A tam bedzie tak
10 cze 19:26
5-latek: To napisz kolego jak
10 cze 19:27
swen: Też źle
10 cze 19:27
Wyspa: Ten warunek to: x≠1.
(x−1)3} {−(x−1)4} = 1−(x−1 = u{1−x+1
Albo ja coś pomyliłam albo rzeczywiście coś w Twoim zapisie nie tak, bo w odpowiedziach dają: w
mianowniku x−1.
10 cze 19:34
olek: Daj nawias na [−(x−1)]
10 cze 19:35
Wyspa:
(x−1)3[−(x−1)] = 1x−1 ?
Chodzi o to, że przy podniesieniu do potęgi czwartej, nie może wyjść liczba ujemna i minus
znika?
10 cze 19:42
10 cze 20:43