Obliczanie wielomianów
Misia: Proszę o wytłumaczenie mi mnożenia wielomianu jak to się po koleij robi co jak się wymnaża :
u(x)=x
2+3x−1 w(x)=x
4−6x
2−2x
2
10 cze 18:38
10 cze 18:40
10 cze 18:40
Misia: i właśnie dzisiaj sie na tym wywinełam dodawanie i odejmowanie zrobiłam i uporzadkowałam
wielomiany a mnożenia mam sie nauczyć na jutro bo zabrakło mi tylko 1 punkta
10 cze 18:45
Misia: u(x)*W(x)=(x2−3x+1)*(x4−6x3−2x2)=x2*(x4−6x3−2x2)3x*(x4−6x3−2x2)−1
(x4−6x3−2x2)=x6−6x5−2x5+3x5+18x7+6x5+6+2x=x6−3x5−21x4+2x2v Sprawdźcie czy dobrze
to zrobiłam?
10 cze 19:05
Misia: a co źle jeśli można się spytać
10 cze 19:13
5-latek: Kazdy wyraz pierwszego nawiasu mnozysz przez kazdy wyraz drugiego nawiasu
= x2*x4+x2*(−6x3)+x2*(−2x)−3x*x4−3x*(−6x3)−3x*(−2x2) +1*x4+1*(−6x3)+1*(−2x2)= licz
dalej
10 cze 19:20
Misia: Nie możecie mi do końca napisać?
10 cze 19:21
daras: nie

to nie forum dla ćwierć−leniów−matołków
trochę pary z siebie trzeba dać
10 cze 19:27
Misia: robię właśnie na
kartce i zaraz to przeniose na komputer
10 cze 19:29
Misia: Sprawdzcie a czy to dobrze:
u(x)*w(x)=(2x−3)*(x
2−2x+2)=2x(x
2−2x+2)−3(x
2−2x+2)=2x
3−4x
2+4x−3x
2+6x−6=2x
2−7x
2+10x−6
10 cze 19:45
Mila:
2x3−7x2+10x−6
10 cze 20:05
Misia: a tak w ogóle to wszystko dobrze?
10 cze 20:11
Mila:
Tak, zrobiłaś postępy, ćwicz dalej, aby nie było poprawki.
Powodzenia
10 cze 20:13
5-latek: Dzien dobry
Milu 
pozdrawiam

Trawie te przeksztalcenia geometryczne i troche juz jest ciezko (a musze to dokladnie zrozumiec
bo inaczej nie ma sensu isc dalej
Misia zwracaj duza tutaj uwage na znaki i stopnie . Tak latwo mozna sie pomylic (tak jak w
macierzach
10 cze 20:15
Misia: teraz się wezmę za postawy fryzjerstwa bo mam jutro próbny egzamin zawodowy
10 cze 20:16
5-latek: Moze sie kiedys zgloszse do Ciebie
10 cze 20:20
Mila:
Witaj 5−latku, wpisuj problemy, nie przejmuj się tak bardzo.
Misia, jeszcze raz życzę powodzenia, zostań Coco Chanel fryzjerstwa.
10 cze 20:21
Misia: cos28⊂
10 cze 20:38
Misia: chwila bo mi sie komputer zawiesił
10 cze 20:39
Misia: Pomóżcie bo nie mogę zrozumieć naszkicuj wykres funkci okresowej f o okresie T=2 wiedzącże w
przedziale {−1;1) pokrywa się on z wykresem funkcji g g(x)=[x] jak ona przeskoczyła do
funkcji okresowych to ja nie wiem ale my dopiero wielomiany zaczelismy
10 cze 20:46
Mila:

g(x)=|x| ? ( wartość bezwzględna? )
f(x)=f(x+2)
10 cze 21:02