matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
z
wiesia:
wyznacz liczby b,c aby rozwiazaniem nierownosci 2x
2
+bx+c<0 byl przedzial (3,5)
7 lis 10:34
Zbronek:
przedział (3,5) będzie rozwiazaniem nierownosci 2x
2
+bx+c<0 ,gdy 3 i 5 będą pierwiastkami równania 2x
2
+bx+c=0
−b
−b
=3+5⇒
=8⇒b=−16
a
2
c
c
=3*5⇒
=15⇒c=30
a
2
7 lis 12:24