matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wymierna
miszcz:
do kanonicznej postaci: x−3/(2x+4) = 1 − 7/(2x+4) ? gdzie zrobiłem błąd?
10 cze 18:34
Janek191:
x − 3
1
x − 3
1
x + 2 − 5
f(x) =
=
*
=
*(
) =
2 x + 4
2
x + 2
2
x + 2
1
5
2,5
=
*( 1 −
) = 0,5 −
2
x + 2
x + 2
10 cze 18:47
Eta:
x≠ −2 wykonaj dzielenie:
x−3
(x−3) : (2x+4) = 0,5
2x+4
−x−2 −−−−−− −5 = reszta
x−3
5
5
5
1
2,5
to:
= 0,5 −
= 0,5−
= 0,5 −
*
=0.5−
2x+4
2x+4
2(x+2)
2
x+2
x+2
10 cze 18:53
miszcz:
Dzięki za gotowca
10 cze 19:00